NA SZYBKO! CIASTKA W 10 MINUT!

Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają z talerza. Szybkie rozwiązanie dla tych, którym akurat tego dnia zabrakło czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Są zdrowe i niedrogie.
Zdrowe są dzięki składnikowi, którego doceniano już w starożytności, chodzi o mak, a konkretnie masę makową. Wiadomo również,że mówimy o maku niebieskim, tzw. kulinarnym, a nie leczniczym, który nosi nazwę opium :) Z tego drugiego robimy np. morfinę :) 
Nasz mak niebieski ma w sobie bardzo dużo witamin, w tym witaminę A, C, D, E, ma dużo wapnia, żelaza, potasu i bardzo dużo magnezu. Reasumując, dzięki tym składnikom ma działanie wzmacniające odporność, poprawia wygląd naszej cery i paznokci, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, reguluje pracę układu pokarmowego. W zasadzie jedyny minus, to kaloryczność. 

Ciasto francuskie, to kolejny składnik naszego "nieba w gębie", a o cieście tym warto wspomnieć ponieważ jest jeszcze bardziej kaloryczne niż nasz mak. 

 Składniki:

- masa makowa,
- ciasto francuskie,
- czekolada. 

Sposób przygotowania jest banalnie prosty! Gotową masę makową wykładamy na gotowe ciasto francuskie, posypujemy pokruszoną czekoladą, zwijamy w rulon, tniemy na kawałki i układamy na blaszce do pieczenia w taki sposób, by łączyć dwa kawałki ze sobą w kształt serca. Koniec. 



3 komentarze:

  1. super pomysł :) robiłam kiedyś takie z dżemikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dżemem są równie smaczne :) Równie szybko i sprawnie można je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmarzyłam się. Chcę takie teraz! Już!

    OdpowiedzUsuń