BOTWINKA Z JAJEM I SZCZYPIORKIEM

Botwinka. To taka zupa na którą czeka się cały rok i która smakuje najlepiej tylko wiosną.  Prosta, smaczna, błyskawiczna. Przygotowujemy ją z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, pełnego witamin i minerałów. Ale uwaga, poza tym, że odkwasza organizm, pobudza apetyt i działa krwiotwórczo, to ma wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość szczawianów, dlatego nie jest polecana osobom mającym problem z chorobami nerek. Ponadto szczawiany utrudniają przyswajanie wapnia, dlatego dobrze objadać się nią tylko sezonowo i bilansować posiłek potrawami z dużą zawartością wapnia.

Potrzebne składniki:

- 1,5 litra bulionu warzywnego lub 5 łyżek pasty rosołowej,
- 0,5 kg botwinki razem z buraczkami,
- 3 średnie ziemniaki,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- jajka ugotowane na twardo do podania z porcją zupy,
- świeżo zmielony pieprz i sól bez substancji przeciwzbrylającej do smaku.

Sposób przygotowania:

- Obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę gotować przez około 10 minut w bulionie warzywnym lub w wywarze przygotowanym na bazie pasty rosołowej (5 łyżek pasty rosołowej przesmażamy na dnie garnka i dodajemy 1,5 litra wody). 
- Botwinkę umyć, posiekać liście, buraczki pokroić lub zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać do gotującego się wywaru i gotować do miękkości przez kilka minut. Dodać umyty i posiekany koperek.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, ugnieść je w garnku, zupa zgęstnieje. 
- Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanym na twardo jajem i posiekanym szczypiorkiem.
Z pozdrowieniami,
Mona.


3 komentarze:

  1. Przepisów na botwinkę nigdy zbyt wiele, dlatego ten też kradnę do swojej kolekcji. Dziękuję Ci i gratuluję ciekawego bloga. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałem takiego połączenia, ale przyznam, że prezentuje się nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo fajnie, więcej takich przepisów!

    OdpowiedzUsuń