BURGERY BURACZANE Z HUMMUSEM I SMACZLIWKĄ

Kiedy nachodzi nas ochota na burgera, to nie musimy sobie go odmawiać. Burger nie musi być niezdrowy. Wystarczy żeby nie ociekał tłuszczem. W naszym domu królują burgery buraczane, co bardzo mnie cieszy, ponieważ korzeń buraka jest bogaty w cenne dla organizmu składniki, o czym już nie raz pisałam. Białko, witamina C, kwas foliowy, karoten, antocyjany, makro i mikroelementy, min. wapń, magnez, kobalt, potas, żelazo i witaminy z grupy B. Do tego dodajemy owoc smaczliwki, czyli awokado i hummus i mamy pełnowartościowy posiłek z żywności, która w swoim składzie ma wyjątkowo cenne dla organizmu składniki. Przekonajcie się sami! 


Potrzebne składniki:

- ulubione bułki*,
- hummus,
- rukola,
- awokado,
- oliwa z oliwek.

Burgery:
- 200 g buraków,
- 100 g cebuli czerwonej,
- 100 g ciecierzycy z puszki,
- 30 g płatków owsianych,
- 10 g  natki pietruszki, 
- sól i świeżo zmielony pieprz.

Do podania z frytkami z batatów.



* Czasami warto sięgnąć po jasne pieczywo. Jest lekkostrawne. Babcia mawia, że sięgając po białe pieczywo dajemy odpocząć układowi pokarmowemu, ale też mówi, że pieczywo razowe jest zdrowsze od białego. Życiowa prawda z kolei mówi, że babcia ma zawsze rację.

Sposób przygotowania:

- Buraki ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. 
- Do miski włożyć buraki, pokrojoną cebulę, cieciorkę, płatki owsiane, natkę z pietruszki, sól i pieprz. Całość zblenderować na gładką masę i uformować burgery. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą z oliwek. Piec przez około 20 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 5 minut.
- Bułki zgrillować w piekarniku, a następnie przeciąć na pół i przełożyć składnikami. Ułożyć rukolę, burgera buraczanego, awokado pokrojone w plasterki, nałożyć łyżkę hummusu.


1 komentarz: