JAK POPRAWIĆ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU?

Każdy z nas chciałby mieć wspaniale funkcjonujący układ odpornościowy. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jego cechy w pewnym stopniu są dziedziczone i że mimo to można go skutecznie wspomagać, aby usprawnić jego działanie. Na układ odpornościowy organizmu wpływają również czynniki zewnętrzne, w tym nasza dieta. Spożywane składniki pokarmowe wpływają na tworzenie się białych ciałek krwi, na ich siłę i zawartość, które to w pierwszej kolejności walczą z infekcjami i nowotworami. Nowotwory, ich rozwój, rozrost i obumieranie są również kontrolowane przez układ odpornościowy. Tym co jemy, sterujemy naszym układem odpornościowym. Jak więc stymulować układ odpornościowy do podnoszenia odporności? Jak pomóc organizmowi?

Układ odpornościowy pobudzą pokarmy bogate w beta-karoten i cynk, niezastąpiony będzie też czosnek, zioło czystka i dieta wegetariańska. Zaszkodzi  -> dieta wysokotłuszczowa.

Najlepsza dieta pomagająca zwiększyć odporność, to dieta bogata w warzywa i owoceNie odkryję tutaj nie wiadomo jak wielkiego sekretu pisząc, że jedzenie warzyw i owoców pomaga naszemu układowi odpornościowemu. Nie bez powodu wegetarianie rzadziej zapadają na różnego rodzaju infekcje. Białe krwinki jaroszy są skuteczniejsze niż krwinki osób spożywających mięso. Dzieje się tak ponieważ wraz ze spożywanymi w większej ilości owocami i warzywami, wegetarianie mają więcej beta-karotenu we krwi, a ten z kolei jest sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Czego zatem powinniśmy jeść więcej? Marchewki, jarmużu, szpinaku, bakłażanów, kalarepy, kabaczka, buraków, brukselki, sałaty zielonej, brokułów, dyni, pomidorów, batatów, natki z pietruszki, arbuza, brzoskwini, mango, melonów, wiśni, śliwek, pomarańczy, moreli suszonych, grejpfrutów, alg morskich.

Układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo również bez cynku, który jest niezbędny podczas wytwarzania przeciwciał. Cynk zapobiega osłabianiu układu odpornościowego. Gdzie go znajdziemy? W dyni, w pestkach z dyni, w ostrygach, w białej fasoli, migdałach, zielonym groszku.

Czystek (Cistus Incanus). Zioło o cudownym działaniu, znane od wieków, przez wiele osób zapomniane lub niedoceniane. Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych czy też możliwości przedawkowania. Czystek należy do najbogatszych źródeł polifenoli wspierających układ odpornościowy. Działa przeciwbólowo, chroni przed przeziębieniami. Jest doskonałą bronią przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom. Unikatowy, naturalny środek przeciwko grypie, pomocny w walce z boreliozą i nowotworami.

Czosnek. Nie raz słyszeliście od babci, że czosnek jest niezawodny w walce o odporność. Życiowa prawda mówi „babcia nigdy nie kłamie”, w przypadku czosnku też nie. Czosnek wspomaga działanie makrofagów i limfocytów, które są kluczowymi elementami układu odpornościowego.

Co osłabia odporność? Tłuszcze, ale nie wszystkie.

Zły tłuszcz, bogaty w kwasy nasycone, upośledza odporność. Unikaj tłustego mięsa. Dobry tłuszcz, tłuszcz rybi (zawierający nienasycone kwasy omega-3) pobudzi odporność. Jedz ryby i owoce morza. Kwasy tłuszczowe obecne w oleju słonecznikowym i kukurydzianym (typ omega 6), spowodują wyhamowanie produkcji limfocytów, przez co organizm może później zadziałać na infekcje oraz szybko przemienią się w wolne rodniki, które będą atakowały komórki odpornościowe. Ogranicz spożycie kwasów tłuszczowych omega-6.


Wprowadź w życie:

  •  regularnie pij napar z czystka. Dwie łyżeczki czystka zaparz w kubku i wypij. Ten sam susz zalej ponownie i wypij jeszcze tego samego.
  •  naucz dziecko picia naparu z czystka. Polecane szczególnie dzieciom uczęszczającym do żłobka i przedszkola.
  •  ogranicz cukier – negatywnie wpływa na odporność.
  •  przy infekcjach spróbuj w pierwszej kolejności ratować się naturalnymi sposobami. Na przeziębienie: pij napar z lipy, sok z czarnego bzu, na ból gardła pij 2 razy dziennie kieliszek oliwy z oliwek extra virgin pozwalając aby spłynęła równomiernie po gardle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz