AROMATYCZNY CHLEB ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ

Krótko i na temat - chleb, który pieczemy w domu jest chlebem bez sztucznych dodatków, bez spulchniaczy i ulepszaczy. Dodatek w postaci aromatycznej czarnuszki nie tylko nadaje mu walorów smakowych, ale jest panaceum na wiele dolegliwości, ponieważ skutecznie walczy ze stanami zapalnymi w organizmie. Upieczenie własnego chleba może na początku wydawać się trudne i czasochłonne, ale kiedy zrobicie to raz, zaczniecie wypiekać go samemu częściej, i częściej, aż dojdziecie do stanu, w którym piec będziecie go zawsze :) 

Potrzebne składniki (1 bochenek):

Zaczyn:
- 200 g mąki żytniej typu 1150,
- 300 ml wody.
* Zaczyn przygotowujemy minimum 12 godzin przed pieczeniem.

Ciasto właściwe:
- 200 g mąki żytniej typu 1150,
- 100 g mąki żytniej typ 720,
- cały zaczyn,
- 10 g melasy z trzciny cukrowej,
- 2 garści czarnuszki,
- 1 łyżka soli bez substancji przeciwzbrylającej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- około 250 ml wody.


Sposób przygotowania:

- Zaczyn przygotować minimum 12 godzin przed przystąpieniem do pieczenia. Wszystkie jego składniki połączyć ze sobą i odstawić pod przykryciem.
- Do gotowego zaczynu dodać pozostałe składniki - mąkę, wodę, melasę i sól oraz rozgniecioną delikatnie tłuczkiem czarnuszkę. Całość mieszać dokładnie drewnianą łyżką do uzyskania gęstej, lepkiej masy.
- Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm. Wcześniej wysmarować ją oliwą z oliwek i nakryć ściereczką - odstawić do wyrośnięcia w suche i ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez około 3-4 godziny. Czas ten jest uzależniony od temperatury w jakiej ciasto wyrasta oraz od aktywności zakwasu.
- Wyrośnięte ciasto (po brzeg keksówki) włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez około 15 minut (góra + dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 40 minut (góra + dół). Gotowy i dopieczony chleb po ostukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk. Po upieczeniu chleb owinąć ściereczką i pozwolić mu stygnąć powoli. Kroić dopiero po wystygnięciu, najlepiej kolejnego dnia po upieczeniu. 

PRZEPIS NA ZAKWAS -> TUTAJ!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz