MARMOLADA/MUS Z MORELI Z DODATKIEM IMBIRU - BEZ CUKRU

Mus z moreli z dodatkiem imbiru słodzimy stewią, pasteryzujemy i mamy gotową marmoladę/mus na sezon jesienno zimowy. Nie gwarantuję jednak, że do zimy zostanie. Mus z moreli spożywany jest u nas w domu najczęściej. Dodajemy go do naleśników, do jaglanki, owsianki, do chleba, a co niektórzy wyjadają go ze słoika łyżkami. Nie dziwi mnie to, ponieważ smakuje genialnie. Dlaczego słodzę mus stewią? Mus jest z imbirem, dlatego sama słodycz owoców w tym przypadku nie wystarczy. W związku z tym, że zjadany jest przez nas w dużej ilości, nie chcę żeby był w nim tradycyjny cukier, wypróbowałam stewię i się sprawdziła. Jest bezpieczna dla zdrowia, nie podnosi cukru we krwi, nie powoduje próchnicy, ani nie bierze udziału w procesie odkładania się tłuszczu. Ponadto wykazuje działanie prozdrowotne, ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, obniża ciśnienie krwi. Zawiera witaminę C, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez oraz antyoksydanty. Same morele są w grupie II owoców i warzyw, które mogą spożywać osoby, które chorują na cukrzycę, dlatego osoby walczące z cukrzycą powinny zajadać się nimi z umiarem. 


Potrzebne składniki (4 słoiki):

- 2 kg moreli,
- 3 płaskie łyżki sproszkowanych liści stewii,
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego.





Sposób przygotowania:

- Przygotować wyparzone słoiki. Najłatwiej wyparzać je w piekarniku. Wystarczy wstawić do nienagrzanego piekarnika i nastawić na 100 stopni C. Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury, wyłączamy go i pozwalamy słoikom w nim ostygnąć. Pokrywki od słoików zalać wrzątkiem i chwilę je we wrzątku potrzymać. Następnie wytrzeć je do sucha.
- Morele umyć i wydrylować. Wsypać je do wysokiego garnka, zasypać stewią, łyżeczką imbiru i zalać wodą. Gotować na małym ogniu dość często mieszając przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
- Garnek zestawić z ognia i blenderem zmiksować morele na gładką masę po czym gorącym musem napełniać wyparzone słoiki. Napełnione słoiki zakręcić i odstawić do czasu aż będą zimne.

* Jeżeli słoik ulegnie rozszczelnieniu należy ponownie przegotować mus i napełnić słoik lub po prostu zjeść morelowy mus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz