PLACKI Z KALAFIORA, KABACZKA I KOMOSY RYŻOWEJ PODAWANE Z JOGURTEM ZE SZCZYPIORKIEM I MARCHEWKĄ W SOSIE CURRY Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI

Dziś propozycja podania marchewki w sosie curry z plackami z kalafiora, kabaczka i komosy ryżowej. Jako, że nadal mamy sezon na kalafiora, możemy kupić świeże kabaczki, to nie pozostaje nam nic innego, jak przyrządzić z nich pyszne placki. Kabaczek jest niskokaloryczny i pomaga odkwaszać organizm, nie kumuluje metali ciężkich. W połączeniu z kalafiorem, który również jest niskokaloryczny, ale bogaty w minerały i witaminy, mamy gotowe połączenie funkcjonalnej żywności. Korzystnie wpłynie na nasze serce, działa antyrakowo, przeciwzapalnie, oczyści organizm, poprawi pracę mózgu, a zawarte w nich przeciwutleniacze i składniki fitoodżywcze zapobiegną stresowi oksydacyjnemu (zakłócona równowaga między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami) i wspomogą naszą młodość :) 

*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

Potrzebne składniki:

Placki:
- pół małego kalafiora,
- 1 kabaczek,
- 1 cebula,
- 4 łyżki komosy ryżowej,
- 1 czubata łyżka mąki orkiszowej,
- sól i świeżo zmielony pieprz.

Marchewka:

Sos:
- 200 g jogurtu typu greckiego,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia.

Sposób przygotowania: 

- Komosę ryżową przygotować według przepisu na opakowaniu. Proponuję ją wymoczyć przez około 15 minut przed gotowaniem, wtedy uzyskamy lekko orzechowy smak. Wymoczoną komosę przelać zimną wodą i ugotować (w proporcjach 1 do 1, chyba, że przepis na opakowaniu mówi inaczej).Ostudzić.
- Kalafior ugotować i ostudzić. Rozgnieść dokładnie widelcem. 
- Kabaczek zetrzeć na tarce (na małych oczkach) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć wodę, która oddzieli się od startego kabaczka. Połączyć z rozgniecionym kalafiorem. Zetrzeć na tarce cebulę. Dodać ugotowaną wcześniej komosę ryżową, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mąkę. Jeżeli kabaczek będzie słabo odsączony należy dodać więcej mąki, aby masa na placki miała bardziej lepką konsystencje i placki nie rozpadały się na patelni.
- Uformować placki i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym przez około 2 - 3 minuty z każdej ze stron. Smażyć do czasu, kiedy ładnie się zrumienią.
- Podawać je z sosem z jogurtu i szczypiorku. Szczypiorek posiekać i połączyć z jogurtem, posolić i popieprzyć do smaku.
- Marchewkę przygotować według przepisu ->  MARCHEWKA W SOSIE CURRY Z LUBCZYKIEM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz