PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Kiedy mąż mówi, że zjadłby takie ciasto, jakie robi jego mama, ciasto drożdżowe ze śliwką, to nie idziemy do sklepu i nie kupujemy gotowego, ani nie prosimy teściowej o jego upieczenie, tylko podwijamy rękawy i udowadniamy mężowi, że my też potrafimy takie zrobić, a nawet lepsze. Nie robimy tego zbyt często, bo nie przyzwyczajamy domowników do drożdżowego ciasta z cukrem, pomimo, że ilość tego cukru i tak została zredukowana o połowę w porównaniu do ciasta mamy, babci, czy teściowej. Sumienie uciszamy powtarzając sobie, że nasze ciasto jest zdrowsze, bo użyliśmy do jego wypieku mąki orkiszowej, a kiedy to nie pomaga, proponuję "raz w roku jest sezon na śliwki". Jak nie zadziała, nie jeść i nie patrzeć jak jedzą inni... ale to trudne zadanie, kiedy widzi się jak do placka podgrzewają sobie szklanki mleka. 
Smacznego, dobrego ciasta, lepszego od ciasta teściowej ;)

Potrzebne składniki:

- 500 g śliwek,
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 550,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- szczypta soli.

Kruszonka:
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 50 g cukru.


Sposób przygotowania:

- Przygotować zaczyn. Do rondelka wrzucić masło i cukier, roztopić. Kiedy składniki się połączą wbić jajka, wkruszyć drożdże i zmiksować wszystko razem. Przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 
- Po około godzinie do zaczynu przesiać mąkę  i wyrobić, aby było elastyczne i nie kleiło się do ręki. Odstawić pod przykryciem na kolejną godzinę, aby wyrosło. 
- Przygotować kruszonkę łącząc ze sobą składniki, posiekać je nożem, a na koniec rozdrobnić między palcami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół) i przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję blachę o wymiarach około 30 cm x 40 cm). Papier wysmarować masłem. 
- Na przygotowaną blachę wyłożyć równomiernie ciasto, Ułożyć na nim przecięte na pół śliwki (rozciętą częścią do góry) i przykryć wierzch ciasta kruszonką. 
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut do czasu zrumienienia kruszonki i tzw. "suchego patyczka". Ostudzić przed pokrojeniem.



-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz