MARCHEWKA W SOSIE CURRY Z LUBCZYKIEM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI

Marchewka, pod różną postacią trafia do naszego menu, dziś w sosie curry. Marchewkę wybieram dość często jako przystawkę ponieważ jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który chroni nasze naczynia krwionośne, wzmacnia odporność, pomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami oraz uważany jest za istotny czynnik przeciwnowotworowy. Jest silnym przeciwutleniaczem. Wysoka dawka beta-karotenu zawarta w marchewce pomaga zapobiegać chorobom degeneracyjnym naszych oczu. Poza tym marchewka zawiera w sobie substancje włókniste, które pomagają regulować pracę przewodu pokarmowego i pomagają obniżać cholesterol. Użyte w potrawie pestki z dyni wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów oraz wzmocnią działanie marchewki w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz będą wspierać naszą odporność.

* W wersji dla dzieci od 6 miesiąca życia, rezygnujemy z miodu. Od 12 miesiąca można podawać go w takiej postaci jak w przepisie, pamiętając aby ograniczać spożycie soli. Niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.






Potrzebne składniki (4 porcje):

- 500 g małych marchewek,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek extra virgin,
- 100 g pestek z dyni,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 200 ml wywaru warzywnego lub wody,
- szczypta ostrej papryki,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.




Sposób przygotowania:

- Marchew obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na małe części.
- Na dnie garnka roztopić olej kokosowy/oliwę z oliwek i dodać marchew i miód. Mieszając smażyć na małym ogniu przez 3 minuty.
- Zalać wywarem warzywnym lub wodą i wsypać curry, paprykę, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odkryć garnek i gotować marchewkę do odparowania sosu.
- Na osobnej patelni uprażyć pestki dyni. Prażyć można na suchej, rozgrzanej patelni lub na niewielkiej ilości oleju kokosowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz