ZUPA SHREKA, CZYLI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU DLA CAŁEJ RODZINY

Zupa krem z zielonego groszku jest niezwykle lekkostrawną zupą, która normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Główny składnik -> groszek, zawiera w sobie witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń. Jest słodki, pożywny i jako zupa Shreka jest chętnie zjadana przez najmłodszych :) Mówi się, że zielony groszek potrafi działać cuda. Dlaczego? Jako bogate źródło błonnika i białka pomaga w likwidowaniu zaparć, jest nieoceniony w usprawnianiu pracy przewodu pokarmowego. Zawarta w filiżance gotowanego groszku witamina K pokrywa 50 % dziennego zapotrzebowania, a dzięki niej nasz organizm nie ma problemu z wchłanianiem się wapnia. Zawiera w sobie niacynę (witamina B3), która pomaga regulować cholesterol i wspiera nas w walce o zdrowe serce i układ krążenia. Ważnym jego składnikiem są polifenole oraz chlorofilina, które pomagają nam w profilaktyce antynowotworwej. Zupę tą polecam kobietom w ciąży, ponieważ zawiera w sobie kwas foliowy, żelazo jak i również witaminę C, która to z kolei pomaga tym składnikom wchłonąć się do organizmu. Zwrócić uwagę należy również na fakt, że kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym u płodu, jest również istotny w diecie każdego dorosłego człowieka, ponieważ pomaga w walce z depresją, wpływa na prawidłowy metabolizm komórek nerwowych.

Zupa krem z zielonego groszku może być podawana niemowlakom jako jedna z pierwszych zup. Jeżeli chcemy ją podać dzieciom od 6 miesiąca życia, powinniśmy zrezygnować w niej z soli i pieprzu. Od 12 miesiąca można podawać ją w takiej postaci jak w przepisie, pamiętając aby ograniczać spożycie soli. Niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

Potrzebne składniki:

- 450 g wyłuskanego zielonego groszku (świeży lub mrożony),
- 2 małe marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- pół małego selera,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 1,5 litra wody,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

- Na dnie garnka rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Smażyć do miękkości przez około 5 minut.
- Marchew, pietruszkę, ziemniaka i selera, obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć przez chwilę i zalać wszystko wodą. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, po czym wsypać zielony groszek i gotować kolejne 5 minut. 
- Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować je na gładko. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

* Podawać z grzankami, ptysiami lub makaronem. Można wsypać ugotowany, ale nie zmiksowany zielony groszek. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz