GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z KOZIM SEREM PODAWANY NA ORKISZOWYM MAKARONIE

Pełnowartościowe danie z bakłażana i makaronu, to propozycja na obiad lub wczesną kolację. Gruszka miłości, bo tak się mówi o bakłażanie, jest bardzo dobrym źródłem białka, wspomaga trawienie, ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zwiera witaminę A, B2, C, PP, sole mineralne: fosfor, żelazo, potas, wapń, magnez oraz sporo antycyjanów, karotenu i pektyny. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać wirusy i bakterie, zapobiega reumatyzmowi i ma właściwości rozluźniające i rozkurczowe. Dlatego dzisiaj przemycamy go w tej potrawie.



Potrzebne składniki (4 porcje):

- mały bakłażan,
- makron orkiszowy 400 g,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 4 żółte pomidory,
- 150 g twarożku koziego,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyża oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i świeżo zmielony pieprz.




Sposób przygotowania:

- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić w podłużne plastry. Posolić, popieprzyć równomiernie i grillować z obu stron na patelni lub na ruszcie. Kiedy będzie gotowy, pozostawić do ostygnięcia. Następnie posmarować kozim serem i zrolować.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek. Po około 4 minutach wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidory. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy łyżkę miodu, posiekaną bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
- Podajemy układając na talerzu makaron, sos, roladki z bakłażana. Można podawać z liśćmi mięty.


1 komentarz:

  1. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń