DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY

Festiwal pomidorów trwa na całego. Spieszmy się więc, bo z końcem lata pożegnamy te najlepsze i zostaną nam tylko szklarniowe. Ceny za kilogram pomidora zaczynają się już od 2 zł. Szybko licząc z 3 kg pomidorów (obecnie około 6 zł) otrzymasz 2 litry ekologicznego przecieru pomidorowego -> przecieru domowej roboty, gdzie to Ty decydujesz z czego on będzie zrobiony. Patrząc na sklepowe półki i ceny przecierów wydaje mi się, że jest to zdrowe, ekonomiczne rozwiązanie i w dodatku nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Z podanego przepisu wyjdzie nam 2 litry przecieru, ale jeżeli chcesz całą jesień i zimę jeść potrawy przygotowane ze swojego produktu wysokiej jakości, to wystarczy, że zwiększysz ilość składników dopasowując ją do Waszego pomidorowego apetytu. Ostatniego lata przygotowałam 8 litrów przecieru i już w grudniu mi go zabrakło, ponieważ w naszym domu spożywamy dużo pomidorów i dużo potraw z ich wykorzystaniem. Pomidory zawierają likopen, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, a poziom we krwi likopenu, po zjedzeniu przetworów z pomidorów jest wyższy niż po zjedzeniu surowego. Poza tym pomidory zawierają dużo witaminy C, która zadba o naszą odporność, układ krwionośny i pomoże przyswoić żelazo przez nasz organizm. Zwróćcie uwagę na pomidory, które kupujecie. Te najładniejsze, okrągłe, dostępne przez cały rok są krzyżówką niejednokrotnie kilku odmian i odstępują smakiem i walorami zdrowotnymi od naszych rodzimych, polnych, czy malinowych pomidorów. Warto  rozglądać się za tymi, które nie koniecznie mają super kształt i wygląd. 


Potrzebne składniki (2 litry):

- 3 kg świeżych pomidorów (najlepsze będą małe, polne pomidory),
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego,
- pół łyżki soli.





Sposób przygotowania:

 Przygotować wyparzone słoiki. Najłatwiej wyparzać je w piekarniku. Wystarczy wstawić do nienagrzanego piekarnika i nastawić na 100 stopni C. Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury, wyłączamy go i pozwalamy słoikom w nim ostygnąć. Pokrywki od słoików zalać wrzątkiem i chwilę je we wrzątku potrzymać. Następnie wytrzeć je do sucha.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka. Zasypać solą i cukrem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Zdjąć z ognia, blenderem zmiksować wszystko na gładką masę i ponownie zagotować. Gotować przez kolejne 15 minut. Aby uzyskać gęsty przecier należy go odpowiednio długo gotować, aby go odparować.
-  Gorący przecier przelać do słoików, zakręcić i spasteryzować. Najłatwiej zanurzyć słoiki w wodzie do 2/3 wysokości słoika i gotować na małym ogniu przez około 10 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz