PIEROGI Z BOBEM, NATKĄ PIETRUSZKI I Z KURKUMĄ

Jedzcie bób, bo jest na niego sezon i tylko teraz tak dobrze smakuje. Mrożony niestety traci swoje walory smakowe. W naszym domu od lat bobem faszerujemy pierogi. Niestety są u nas w rodzinie osoby, które nie przepadają za bobem, na samo wspomnienie o nim kręcą nosem i na nic tłumaczenie, że bób ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jedynie w pierogach potrafię go przemycić tym sceptycznie nastawionym do bobu domownikom, nie marudzą wtedy i jedzą ze smakiem. Bób polecam kobietom w ciąży, ponieważ zawiera w sobie dużą dawkę kwasu foliowego (wystarczy 100 g, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę) oraz wspomaga proces tworzenia krwinek czerwonych, dzięki czemu pomocny jest zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu anemii. Bób jest idealną alternatywą dla mięsa zwierzęcego, jest dobrym źródłem białka i błonnika, zawiera dużo potasu, dzięki czemu i cholesterol i ciśnienie krwi są pod kontrolą. Bób zawiera cholinę, która wspomaga pamięć (pacjenci chorzy na Alzheimera zażywają leki z wyciągiem z bobu). Nie polecam bobu osobom borykającym się z cukrzycą, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny (80IG) oraz osobom z problemami dotyczącymi układu pokarmowego (powoduje wzdęcia i gazy). Do ciasta pierogów i do farszu dodaje kurkumę, ponieważ staram się wprowadzać tą indyjską przyprawę na stałe do kuchni i w zdecydowanie większych ilościach :) Kurkuma jest wspaniale działającą przyprawą, która pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i demencją, zapobiega również infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Mało kto wie, ale wielu specjalistów zaleca kurkuminę jako naturalny antydepresant. Kurkuma wprowadzi nas w dobry nastrój ;) 


*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (4 porcje):

Farsz:
- 250 g bobu,
- 1/2 pęczka natki z pietruszki,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- pół płaskiej łyżeczki kurkumy,
- pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Ciasto:
- dwie szklanki mąki,
- 2/3 szklanki letniej wody,
- pół płaskiej łyżeczki kurkumy.


Sposób przygotowania:

- Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 ząbka czosnku. Po ugotowaniu obrać bób ze skórki, po czym zgnieść go widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
- Szalotkę i ząbek czosnku drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Natkę z pietruszki drobno posiekać.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu: bób, szalotkę, czosnek, natkę z pietruszki, kurkumę, pieprz i sól. Dodać pół łyżki oliwy z oliwek extra virgin.
- Zająć się przygotowaniem ciasta. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pół płaskiej łyżeczki kurkumy i stopniowo dolewać wody wyrabiając ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (około 10 minut). Po wyrobieniu ciasto odstawiam na kilka minut pod przykryciem ze ściereczki.
- Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. 
- Przygotowane pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wcześniej wody i gotować do miękkości (około 5 minut). 
- Podawać je prosto z wody, odsmażane, z cebulką, na maśle albo z kwaśną śmietaną. Sposobów na kosztowanie tych pierogów jest sporo. Wybierzcie swój ulubiony. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz