KOMPOT Z CZEREŚNI SŁODZONY CUKREM TRZCINOWYM

Kompot z czereśni jest ulubionym kompotem w niejednej rodzinie. Warto zaopatrzyć się w obecnie królujące na straganach czereśnie i przygotować z nich pyszny kompot, którego smakiem będziemy cieszyć się w długie zimowe dni. Nasz kompot nie będzie miał w sobie konserwantów, ani żadnych regulatorów kwasowości. Będzie po prostu naturalny. Pod wpływem obróbki cieplnej owoce stracą część witamin, ale nie wszystkie. Po mrożeniu, proces pasteryzacji jest najlepszym sposobem na przechowywanie owoców i warzyw.  W gotowych sokach, które przygotowywane są coraz częściej z koncentratów brak jest w nich wartości odżywczych owoców. Dlatego planujemy już teraz, że jesienią, zimą i wiosną będziemy sięgać po kompoty, np. z czereśni. Czereśni, które bogate są w potas, żelazo, fosfor i wapń. Zawierają w sobie również witaminy C, A, PP oraz pełną gamę witamin z grupy B. Czereśnie wykazują silne właściwości oczyszczające krew z toksyn, poprawiają trawienie i podnoszą odporność. 
Do naszego kompotu użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, ponieważ zawiera dużo więcej składników odżywczych niż cukier biały. Dzięki temu, że nie jest poddawany procesowy oczyszczania zawiera więcej żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Należy jednak nadal pamiętać, że cukier trzcinowy, to nadal sacharoza :) 




Potrzebne składniki:

- 2 kg ulubionych czereśni,
- około 2,5 litra wody,
- 500 g cukru nierafinowanego trzcinowego.




Sposób przygotowania:

- Owoce umyć, odsączyć i usunąć ogonki. Można wydrylować.
- Do umytych i osuszonych słoików włożyć czereśnie (napełniając trochę więcej niż 3/4 słoika).
- W garnku zagotować syrop z wody i cukru trzcinowego.  Gorącym syropem zalać słoiki do pełna. Zakręcamy i przygotowujemy je do pasteryzacji. 
- W dużym garnku układamy maksymalną ilość słoików, zalewamy do wysokości 3/4 słoików wodą i od chwili zagotowania pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 

* Uwaga! Nie wstawiać słoików do gorącej wody, ponieważ będą pękać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz