ORKISZOWE NALEŚNIKI O LEKKO KOKOSOWEJ NUCIE PRZEŁOŻONE JAGODAMI

Naleśniki z mąki orkiszowej smakują mojej rodzinie najbardziej. Przygotowuje się je bardzo szybko, a w smaku każdy wyczuje różnicę pomiędzy naleśnikiem przygotowanym z mąki orkiszowej, a zwykłej mąki pszennej. Wprawdzie orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale dzięki temu, że ma inną strukturę genetyczną, jego ziarno zawiera więcej białka, minerałów i witamin. Przez fakt, że jest rośliną odporną na niesprzyjające warunki pogodowe i inne zagrożenia, to produkcja ekologiczna nie ma problemów z jego hodowlą. Orkisz jest bardziej odporny na zanieczyszczenia chemiczne i atmosferyczne. Jego właściwości są nieocenione. Jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu, witamin z grupy B, PP oraz kwasu krzemowego. Posiada właściwości krwiotwórcze, pomaga w budowie mięśni, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. W ziarnie orkiszu odkryto rodanid, substancję biologiczną, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie i w mleku kobiecym. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym chroni organizm człowieka przed infekcjami. Orkisz wzmacnia nasze zmysły i pomaga w regeneracji narządów. Jak widzicie właściwości tego ziarna są ogromne, dlatego namawiam do korzystania z tego co daje nam natura. Zacznijmy od przygotowywania naleśników z mąki orkiszowej. 


*W wersji dla dzieci ograniczamy cukier i sól. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

Potrzebne składniki (15 sztuk):

Ciasto:
- 130 g mąki orkiszowej (typ 700),
- 300 ml dowolnego mleka roślinnego,
- 1 jajko od szczęśliwej kurki,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli bez substancji przeciwzbrylającej,
- 2 łyżki oleju kokosowego  lub masła klarowanego do smażenia.

Wsad:
-300 g jagód,
- 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.



Sposób przygotowania:

- Jagody opłukać i rozgnieść delikatnie, lecz niedokładnie w misce. Zasypać cukrem i odstawić.
- Mąkę wsypać do miski, sól, cynamon, jajko i mleko. Wszystko zmiksować na gładką masę.
- Rozgrzać patelnię (najlepiej małą około 20 cm) i roztopić na niej niewielką ilość oleju kokosowego. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić je po patelni. Smażyć z dwóch stron.
- Gotowe naleśniki przełożyć zasypanymi cukrem jagodami, zawinąć lub złożyć i podawać np. z kleksem z bitej śmietany, z miodem lub syropem klonowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz