CUKINIA NADZIEWANA CURRY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Cukinie jemy, bo odkwasza organizm i jest bogata w beta karoten oraz w witaminy A, C, K, PP i B1. Istotną informacją jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinie łączymy z soczewicą czerwoną, która jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Zestawienie soczewicy i cukinii w jednym daniu daje nam pełno wartościowy posiłek pełen zdrowych właściwości. Na zdrowie! 

Potrzebne składniki (2 porcje):

- 2 średnie cukinie,
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 papryka czerwona,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki z pietruszki,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 1 płaska łyżeczka przypraw: kuminu, kolendry, curry w proszku, kurkumy, słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- czarne oliwki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz.

Sposób przygotowania:

- Cukinie przekroić wzdłuż na pół i usunąć łyżeczką nasiona oraz pół centymetra miąższu. Nasiona wyrzucić, miąższ zachować i dodać do curry z soczewicy. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić je solą, pieprzem i skropić oliwą. Piekarnik  nagrzać do 180 stopni C i zapiekać cukinie przez około 15 minut.
- Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie przez około 13 minut. Soczewice należy doglądać podczas gotowania, żeby się nie rozgotowała. Powinna być miękka. 
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić drobno posiekaną cebulę i pokrojony drobno czosnek. Pokroić drobno czerwoną paprykę oraz odłożony wcześniej miąższ cukinii i podsmażać razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut. Przysypać wszystkimi przyprawami i przesmażać razem z papryką, cebulą i czosnkiem przez 3 minuty.
- Dodać pomidory, sól, pieprz, cukier i wszystko zagotować. Po około 5 minutach gotowania dodać ugotowaną wcześniej soczewicę i połączyć z pozostałymi składnikami na patelni. 
- Gotowym nadzieniem nafaszerować cukinie, na wierzch położyć oliwki, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
- Przed podaniem skropić oliwą i posypać natką z pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz