SAŁATKA Z ARBUZA ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ, TYMIANKIEM I MOZZARELLĄ

Sałatkę z arbuza ze świeżą miętą, tymiankiem i mozzarellą można pokochać od pierwszego kęsa. Arbuz, uprawiany jako warzywo jest tym, co można jeść do woli i bez opamiętania, pod warunkiem, że nie jest się cukrzykiem. Arbuz ma duży poziom glikemi, przez co szybko podnosi stężenie cukru we krwi. Poza tym, nie ma innych wad ukrytych. Ma mało kalorii i doskonale gasi pragnienie. Ma w sobie sporą dawkę przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia (min. likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę)hamuje rozwój komórek nowotworowych, zawiera cytrulinę, która to z kolei jest aminokwasem wspomagającym prace serca, zwiększającym przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Ponadto przyspiesza proces regeneracji mięśni, a przez to, że jest moczopędny dba o nasze nerki. Większość specjalistów od żywienia upatruje w arbuzie naturalną viagrę, a to z kolei dzięki wspomnianej wcześniej cytrulinie. Podobno może być stosowany w celu zapobiegania, jak i leczenia problemów z erekcją. Ważne --> 6 plasterków arbuza = 1 tabletka viagry. 






Potrzebne składniki (2 porcje):

- arbuz pokrojony w kosteczkę (około 30 sztuk),
- mini mozarella (10 sztuk),
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól morska.




Sposób przygotowania:

- Arbuza kroimy w kosteczkę i usuwamy z niego pestki. 
- Przygotowujemy dressing z miodu i z soku z cytryny i polewamy nim pokrojonego arbuza. 
- Wszystko przysypać miętą, tymiankiem i solą morską. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz