JAJECZNICA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I Z NASIONAMI CHIA NA TOSTACH Z RAZOWEGO PIECZYWA

Jajecznica ze szparagami podawana na razowych tostach, to bardzo sycące danie od którego warto zacząć dzień. Zielone szparagi poza tym, że są smaczne, to zawierają białko, fosfor i żelazo. W połączeniu z jajkami, których sława już dawno została zrehabilitowana oraz z nasionami szałwii hiszpańskiej, czyli z nasionami chia, stanowią idealny posiłek. Jajka mają w sobie składnik o nazwie cholina, który poprawia koncentrację i pamięć oraz chroni przed demencją. Nasiona chia, które są zdrowym dodatkiem naszych tostów z jajecznicą ze szparagami, mają w sobie więcej wapnia niż mleko, więcej kwasów omega - 3 niż łosoś oraz więcej żelaza niż szpinak. Działają pozytywnie na naszą pamięć i przeganiają depresje. Dlatego za tak skomponowane śniadanie nasz organizm będzie nam wdzięczny!


Potrzebne składniki (2 porcje):

- 4 jajka,
- pół pęczka zielonych szparagów,
- 1 mała szalotka,
- pół łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
- razowe pieczywo,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka masła,
- pieprz i sól.




Sposób przygotowania:

Jajecznica ze szparagami

- Szparagi opłukać pod zimną wodą, zdrewniałe końcówki odłamać lub odciąć. Jeżeli szparagi są młode i małe, nie należy ich już dodatkowo obierać. W przypadku, kiedy mamy duże szparagi, należy obrać je przy samych końcach. Następnie, szparagi związać w pęczek i ugotować na stojąco w garnku, w taki sposób by główki wystawały ponad wodę - same dojdą pod wpływem pary podczas gotowania grubszych ich części. Zielone szparagi równie łatwo w całości ugotować na parze. Jeżeli macie taką możliwość, polecam ten sposób. 
- Gotowe szparagi, przestudzić i pokroić w niewielkie kawałki. Pozostawić kilka główek szparagów do ułożenia na wierzchu razowych tostów.
- Na patelni roztopić masło i udusić na nim drobno posiekaną szalotkę. Posolić. Wbić jajka i wymieszać delikatnie drewnianą szpatułką. Pod koniec smażenia dodać przygotowane wcześniej szparagi, delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. 

Tosty

- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć z dwóch stron razowe pieczywo. Zdjąć je z patelni, kiedy będzie chrupiące i rozsmarować po pieczywie przygotowaną przez nas jajecznicą. Na wierzch ułożyć główki szparagów i obsypać nasionami szałwii hiszpańskiej.



1 komentarz:

  1. Swietna propozycja na jutrzejsze sniadanko. I w dodatku chia i szparagi. Uwielbiam:-P. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń