PROSTY SPOSÓB NA PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICY W BIAŁYM WINIE

Coraz częściej w sklepach możemy zakupić ośmiornicę. Kiedy będziecie się zastanawiać, czy ją spróbować nie wahajcie się ani chwili. Większość osób, które znam i które raz zasmakowały ten owoc morza, mówią, że jest to ich ulubione mięso. Organizm sam wybiera, co jest dla niego dobre, a ośmiornica jest dobra, bo dostarcza organizmowi wartościowego, dobrze przyswajalnego białka, witamin i minerałów (witaminę B12, cynk, selen, wapń, jod, magnez). Jej mięso nie zawiera cholesterolu i jest bardzo mało kaloryczne. Nie bójcie się eksperymentować i sięgajcie po przysmak kuchni śródziemnomorskiej, która jest jedną z najzdrowszych kuchni świata! 



Potrzebne składniki:  

- 1 ośmiornica, 
- 2 lampki białego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej.

Sposób przygotowania:

- Ośmiornicę mrożoną, która wcześniej została oczyszczona i wypatroszona należy rozmrozić i wypłukać zimną wodą. Jeżeli mamy świeżą ośmiornicę, to należy ją dokładnie oczyścić usuwając oczy, worek z atramentem i ząb. Następnie w celu skruszenia mięsa obijamy ją kilka razy tłuczkiem lub po prostu zamrażamy, aby skruszała.
- Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek i wkładamy umytą ośmiornicę. Wszystko razem smażymy przez około 5 minut, po czym podlewamy winem i szczelnie przykrywamy garnek pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso przez około 1 godzinę i 20 minut. 
- Gotową ośmiornicę wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i odrobiną soli morskiej. Podajemy z lekką sałatką, np. z sałatką z roszponki i oliwek oraz z bruschettą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz