SAŁATKA Z ROSZPONKI, OLIWEK I CZOSNKU

Zestawienie składników tej sałatki od prawie dwóch lat w niezmienionej formie trafia na nasz rodzinny stół. Sałatka jest prosta i pełna wartościowych składników. Nigdy nie zawodzi i pasuje niemalże do wszystkiego.
Podstawowym jej składnikiem jest roszponka o neutralnym, lekko orzechowym smaku. Jest to moja ulubiona odmiana sałaty ze względu na smak i składniki odżywcze, w które jest bogata. Poza witaminą A, która korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i pomaga w walce z trądzikiem, to bogata jest również w witaminę C, zawiera potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i kwas foliowy. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest cukrzykom. 



Potrzebne składniki (4 porcje):

- opakowanie roszponki,
- oliwki zielone nadziewane migdałami (10 sztuk),
- oliwki czarne (8 sztuk),
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
- sól.



Sposób przygotowania:

- Roszponkę umyć, osuszyć i przełożyć do większej miski. Włożyć oliwki.
- Ząbek czosnku posiekać, posolić, wymieszać z oliwą z oliwek i połączyć z roszponką. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz