USZKA BOROWIKOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ

Uszka borowikowe z mąki orkiszowej, to mała odmiana dla tradycyjnie przygotowywanych pierożków ze zwykłej mąki pszennej. Jęczmień dwurzędowy (orkisz) powoli wraca do łask, a warto po niego sięgnąć, bo zawiera bardzo dużo składników odżywczych (minerałów i witamin). Zawiera w sobie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie działa na układ krążenia i układ pokarmowy. Działa łagodząco w przypadku alergii, zwiększa odporność organizmu i pomaga usuwać z organizmu toksyny. Orkisz pomaga w regeneracji organizmu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uszka, na przykład te do barszczu wigilijnego, przygotować ze zdrowszej mąki, dlatego poniżej podajemy przepis na orkiszowe uszka borowikowe.

Potrzebne składniki:

Farsz:
- 50 g suszonych borowików,
- 3 szalotki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Ciasto:
- dwie szklanki mąki orkiszowej,
- 2/3 szklanki letniej wody,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.



Sposób przygotowania:

Farsz:
- Grzyby wsypać do rondelka, zalać szklanką wody i doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym ogniu około 30 minut. 
- Szalotki drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. 
- Ugotowane grzyby odcedzi, ostudzić i drobno posiekać. Wywar z grzybów można użyć do barszczu czerwonego. 
- Grzyby i szalotkę doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać wody wyrabiając ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (około 10 minut). Po wyrobieniu ciasto odstawiam na kilka minut pod przykryciem ze ściereczki.

Uszka:
- Ciasto rozwałkować, kieliszkiem do wina lub szampana wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Najłatwiej nakładać farsz mniej więcej na środek pieroga, złożyć na pół, zlepić go, a następnie zlepić jego końce, tak by powstał pierścionek z pieroga :)
- Przygotowane pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wcześniej wody i gotować do miękkości (około 5 minut). 

Rada --> im mniejsze uszka tym smaczniejsze! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz