MARCEPANOWE PIERNICZKI, CZYLI PIERNICZKI Z MIGDAŁAMI I MĄKĄ ŻYTNIĄ

Nasza zdrowa wersja pierników opiera się na mielonych migdałach, dzięki czemu w smaku przypominają marcepan. Dla miłośników marcepanu pierniki te są prawdziwym rarytasem.
Przygotowujemy je na oliwie z oliwek, która hamuje działanie genów związanych z otyłością, zapobiega atakom głodu i osobom przebywającym na diecie gwarantuje, że nie wystąpi u nich efekt jo-jo. Na migdały użyte w piernikach zdecydowaliśmy się nie tylko dlatego, że obłędnie smakują tworząc marcepanową nutę, ale użyliśmy ich głównie ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają tkankę mózgową oraz układ sercowo-naczyniowy.



Potrzebne składniki:

- 300 g miodu,
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 30 ml rumu lub likieru Amaretto,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 g mąki żytniej,
- 150 g mielonych migdałów,
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny,
- szczypta soli bez substancji przeciwzbrylającej.



Sposób przygotowania:

- Do garnka z oliwą z oliwek włożyć miód, cukier trzcinowy, rum lub likier Amaretto  i połączyć ze sobą składniki  (nie gotować). Ostudzić.
- Mąkę, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli oraz tartą skórkę z cytryny wymieszać ze sobą. Dodać ostudzony miód wymieszany z cukrem trzcinowym, rumem (lub likierem) i z oliwą z oliwek i dobrze wyrobić, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę zimnej wody. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Schłodzone ciasto wygnieść w rękach i rozwałkować na dowolnej grubości placek z którego należy wyciąć pierniczki.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i w odstępach ułożyć przygotowane pierniczki. Piec około 10 minut, cały czas doglądając piekące się pierniki. Kiedy zaczną się rumienić natychmiast wyciągnąć je z piecyka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz