BEZOWE KULE ŚNIEGOWE Z KREMEM Z ORZECHÓW LASKOWYCH I ŚMIETANY

Bezowe kule śniegowe przełożone kremem ze śmietany i orzechów laskowych to to, co moja rodzina lub najbardziej. Spróbujcie przygotować ten deser, a obiecuję, że często będziecie do niego wracać. Krem jest mocno orzechowy, a orzechy laskowe, to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w przypadku tego kalorycznego deseru będą zapobiegały gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Mimo wszystko i tak nie szalejcie z ilością zjadanych kul śniegowych, bo w kremie nie ma ich aż tak dużo, żeby bilans orzechów i potencjalnej tkani tłuszczowej mógł wyjść na zero :)

Potrzebne składniki:

Beza:
- 6 białek, 
- 250 g nierafinowanego cukru trzcinowego, 
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin,
- szczypta soli. 


Krem:
- 300 ml śmietany 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g masy krówkowej o smaku orzechów laskowych,
- 2 szklanki drobnych lub pokruszonych orzechów laskowych.

Cukier puder, woda lub syrop klonowy do ozdobienia.

Sposób przygotowania:

Beza:

- Białka posolić i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny. 
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okręgi (najlepiej używając do tego kieliszków do martini) i wysmarować je oliwą. Na okręgi wyłożyć masę bezową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze przez 50 minut. Bezy będą gotowe, kiedy będą suche i chrupkie. Nie wyciągać bezy z piekarnika. Zostawić ją w nim do wystygnięcia.

Krem:

- Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z masą krówkową i orzechami laskowymi.
- Delikatnie połączyć ze sobą ubitą śmietanę i masę z serka i masy krówkowej z orzechami. 

Bezowe kule na finał:

- Bazy bezowe wyłożyć kremem. Na wierzchu posmarować bezę delikatnie wodą lub syropem klonowym i oprószyć mokre miejsce cukrem pudrem. Całość schłodzić przed podaniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz