KAPUSTA Z PODGRZYBKAMI ZE SŁODKĄ DAKTYLOWĄ NUTĄ







Wiele osób na nadchodzące Święta i kolejne dni planuje przygotować bigos. Mam dla Was lepszą propozycję, równie smaczną, jak nie lepszą, ale na pewno zdrowszą. Niemalże w proporcji 1 do 1 zestawiamy ze sobą podgrzybki i kapustę kiszoną. Musicie wiedzieć, że grzyby poza tym, że są dobrym źródłem białka i minerałów (fosforu, żelaza, wapnia), to mają w sobie substancję o nazwie betaglukan, która pobudza do działania nasz układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Poza tym grzyby wspomagają neutralizację wolnych rodników, pobudzają produkcję białych krwinek, wzmacniają naczynia krwionośne, podnoszą odporność i obniżają poziom złego cholesterolu. Jeżeli jeszcze nie przeprosiliście się z grzybami, teraz jest najwyższa pora! Niezwykle aromatyczna kapusta, ze słodką nutą daktyli i podgrzybkami w roli głównej, to pomysł na dziś! 

Potrzebne składniki:

- 250 g podgrzybków,
- 300 g kiszonej kapusty z tartą marchewką,
- 2 cebule,
- 8 daktyli tunezyjskich,
- 1 liść laurowy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i świeżo zmielony pieprz.






Sposób przygotowania:

- Kiszoną kapustę przepłukać, odcedzić i wrzucić do garnka z wodą. Posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i gotować przez około 45 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodać drobno pokrojone daktyle, przesmażyć je przez około 2 minuty, po czym dodać pokrojone podgrzybki. Doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- Miękką kapustę odcedzić i przełożyć do uduszonych grzybów, cebuli i daktyli. Doprawić wszystko do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić wszystko razem przez kolejne 10 minut.





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz