POLĘDWICA Z DORSZA NA MUSIE Z PORÓW PODANA Z MARCHEWKĄ KARMELIZOWANĄ CUKREM TRZCINOWYM

Polędwica z dorsza na musie z porów podana z karmelizowaną cukrem trzcinowym marchewką - co łączy przygotowywaną rybę, marchewkę i mus z porów? Oliwa z oliwek! Nie każdy olej nadaje się na patelnię. Zazwyczaj smażymy w temperaturze dochodzącej do 200 °C. Dochodzi wtedy do utleniania wartościowych kwasów nienasyconych omega-3. Tracimy wówczas cenne właściwości oliwy i dlatego należy wybrać taką oliwę, która jest bardziej odporna na smażenie. Taką oliwą jest oliwa z oliwek, która zawiera w sobie odporniejsze na temperaturę kwasy jednonienasycone. Niejednokrotnie badania naukowe wskazują (np. badanie opublikowane w  Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011), że oliwa z oliwek jest bardzo dobrym wyborem tłuszczu, który wykorzystujemy do smażenia. Podstawą zdrowego smażenia jest smażenie na oliwie z oliwek dobrej jakości i skrócenie procesu smażenia do minimum. Tak, obalam mit niezdrowego smażenia na oliwie z oliwek. Grecy, Włosi i Portugalczycy, którzy robią to od wieków, też obalają ten mit, będąc przy tym jednymi z najzdrowszych i najdłużej żyjących narodów na świecie.



Potrzebne składniki (4 porcje):

- polędwica z dorsza (4 kawałki),
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pieprz cytrynowy,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Potrzebne składniki (4 porcje) - mus z porów:

- 4 pory,
- 200 ml śmietany 30 % lub mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pieprz i sól bez substancji przeciwzbrylającej.



Potrzebne składniki (4 porcje) - karmelizowana marchewka:

- około pół kilograma młodych marchewek (można użyć mrożoną mini marchewkę),
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Sposób przygotowania:

- Marchewka karmelizowana cukrem trzcinowym - Marchewkę obrać i umyć. Mrożoną marchewkę opłukać zimną wodą i zostawić na durszlaku do czasu, kiedy ocieknie wodą. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek. Kiedy oliwa się mocno rozgrzeje wsypać marchewkę i smażyć ją przez dwie minuty, po czym zalać bulionem warzywnym. Marchewkę gotować w bulionie do czasu, kiedy zmięknie, a bulion wyparuje. Kiedy marchewka będzie już dostatecznie miękka, a bulion jeszcze nie wyparuje, należy go odlać. Na patelni powinna zostać marchewka z niewielka jego ilością.
- Całość przysypać cukrem i potrząsając patelnią zmieszać go z marchewką i pozostałym na dnie bulionem. Dodać soku z cytryny. Nie wolno mieszać topiącego się cukru, ponieważ mogą pojawić się twarde grudki. Najlepiej potrząsać patelnią w celu równomiernego przemieszczania się cukru. Kiedy cukier będzie już lepkiej konsystencji dodać posiekaną natkę pietruszki, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
- Mus z porów - Pory dokładnie umyć, odciąć zieloną część i pokroić w cienkie krążki. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wsypać pokrojone pory. Podsmażać je około 4 minut, po czym zalać wodą (tak aby wszystkie pory były przykryte wodą) i gotować na małym ogniu często mieszając. Kiedy pory zmiękną, a woda się wygotuje, zalewamy śmietaną lub mleczkiem kokosowym, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Blenderujemy.
- Dorsza osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i kiedy osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę położyć na patelnię rybę i obsmażyć ją z dwóch stron lekko rumieniąc.
- Na talerz wyłożyć mus z porów i ułożyć na nim porcję ryby. Obok wyłożyć porcję karmelizowanej marchewki.

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz