MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BANANAMI I MUSEM JAGODOWYM

Dobra czekolada nie jest zła :) Jeżeli nie będziemy najadać się jej w dużych ilościach, to poza wyrzutami sumienia nic gorszego nam nie grozi. Prawdą jest, że czekolada jest kaloryczna, ale prawdą również jest, że czekolada jest pyszna <3 Zawiera w sobie antyoksydanty, magnez, składnik nazywany tryptofanem, który w organizmie zamieniany jest w serotoninę, dzięki czekoladzie wskaźnik endorfin winduje, a największe stężenie tych wszystkich składników znajdziemy w gorzkiej czekoladzie, dlatego polegajcie głównie na niej.


Potrzebne składniki (14 muffinek):

- 250 g mąki migdałowej*,
- 190 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 200 ml słodkiej śmietany 30 %,
- 2 jajka,
- 100 g musu jagodowego lub konfitury jagodowej,
- 2 banany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 czekolady gorzkie, 
- 4 łyżki płatków migdałowych.

* zamiast mąki migdałowej swobodnie możesz użyć swojej ulubionej mąki.

Sposób przygotowania:

- Suche składniki, takie jak mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz kakao wsypać do miski i wymieszać składniki ze sobą. Odstawić.
- W drugiej misce rozmiksować jajka, śmietanę, banany i oliwę. 
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Płynne składniki powoli mieszać z sypkimi składnikami. Ciasto może być delikatnie grudkowate.
- Piekarnik nagrzać do 190 ºC (góra - dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotami. Do każdego papilota włożyć łyżkę ciasta, włożyć łyżeczkę musu jagodowego, przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do czasu, kiedy muffiny urosną. Ciasto nie będzie surowe, kiedy wetknięty patyczek, którym sprawdzamy ciasto, będzie suchy.
- Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy pokruszone tabliczki gorzkiej czekolady, którą nakładamy na wierzch ostudzonych muffinek. Przysypujemy je płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz