ZUPA KREM Z DYNI Z ZIOŁAMI, IMBIREM I MLECZKIEM KOKOSOWYM

Zapach pieczonej, gotowanej lub marynowanej dyni każdej jesieni powinien na stałe wpisać się do naszych kulinarnych wariacji. Dynia jest niezwykle wartościowym pożywieniem, a jesień, to jej sezon. Dzięki dyni, nasz organizm zaspokoi potrzeby na B-karoten, wapń, potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dynia pomoże nam w utrzymaniu odpowiedniej wagi, w leczeniu nadciśnienia, we wzmacnianiu układu odpornościowego oraz pomoże nam przy odkwaszaniu organizmu. Dyni nie poleca się diabetykom, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.
Wybierając dynię kupujmy najbarwniejszą, bo właśnie taka będzie miała w sobie najwięcej witamin i karotenu.


Potrzebne składniki (4 porcje):

- pół kilo obranej dyni,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 5 łyżek mleczka kokosowego, 
- 2 łyżki słodkiej śmietany,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki suszonej mięty,
- pół łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz i sól do smaku.



Sposób przygotowania:

- Na dno garnka, w którym gotujemy zupę wlać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Smażyć do miękkości. Nie rumienić.
- Dynię opłukać, wydrążyć i pokroić w 3 cm kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w kawałki o podobnej wielkości, co dynię. Wrzucić warzywa do uduszonej cebuli i czosnku, zalać wodą (ok. pół litra), posolić i doprowadzić do wrzenia. Wszytko razem gotować na małym ogniu do miękkości (około 30 minut). Zmiksować wszystko blenderem.
- Mleczko kokosowe i śmietanę połączyć ze sobą w rondelku, dodać cukier i wlać do zblenderowanej zupy. Dodać starty imbir, tymianek, mięte i oregano.
- Doprawić wszystko solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam krem z dyni i chociaż jem go prawie codziennie to wciąż mi mało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy z dyni, a Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń