BAKŁAŻAN POD PIERZYNKĄ

Bakłażan, niektórym znany jako gruszka miłości (afrodyzjak), to genialne i niskokaloryczne źródło białka, które zapewni naszemu organizmowi sporą dawkę potasu, magnezu, białka i witamin (C, A i B). Nie stroniąc od jedzenia bakłażana, w sposób naturalny zapobiegniemy chorobom układu krążenia, poprawimy przemianę materii, odtrujemy organizm (ma właściwości detoksykujące), obniżymy poziom cholesterolu oraz zmniejszymy ryzyko zachorowania na nowotwory.





Potrzebne składniki (2 porcje):

- 1 bakłażan,
- 2 cebule,
- 200 ml mleczko kokosowe,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka  nierafinowanego cukru trzcinowego,
świeżo zmielony pieprz, 
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.








Sposób przygotowania:

- Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki o grubości około pół centymetra.
- Plasterki bakłażana ułożyć w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Oprószyć bakłażan solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Całość posypać drobno pokrojoną cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. 
- Mleczko kokosowe podgrzać w rondelku, stale mieszając. Sos posolić, popieprzyć, dodać cukier i polać nim bakłażany.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do nagrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piec około 25 minut pod przykryciem. Zdjąć przykrycie i zapiekać bakłażany jeszcze przez 10 minut.

Do podania: z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz