PIECZONE ZIEMNIAKI Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM

Ziemniaki na stół! Ziemniaki, to potas obniżający ciśnienie krwi, magnez łagodzący napięcie nerwowe, błonnik obniżający poziom cholesterolu, to żelazo, fosfor, wapń i szereg witamin. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się pod skórką, dlatego ważnym jest, aby je cienko obierać lub jeść je np. pieczone ze skórką. 
Dla wzbogacenia walorów smakowych pieczonych ziemniaków obsypuję je ziołami. Nie szczędzę tymianku, który ma działania przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz mięty, która wspomaga trawienie.


*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

Potrzebne składniki (4 porcje):

- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- 1 płaska łyżeczka tymianku,
- 2 płaskie łyżeczki mięty,
1 płaska łyżeczka majeranku,
pół płaskiej łyżeczki cząbru,
pół płaskiej łyżeczki kolendry,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej,
- pieprz.


Sposób przygotowania:

- Ziemniaki dokładnie umyć (wyszorować:), włożyć do garnka z osoloną wodą i doprowadzić je do zagotowania. Gotować 5 minut.
- Przygotować żaroodporne naczynie, wysmarować je oliwą z oliwek. 
- Ziemniaki lekko ostudzić i głęboko ponacinać. Używać ostrego noża i pilnować by cięcia nie były zbyt głębokie, ziemniaki powinny pozostać w jednym kawałku. 
- Ziemniaki poukładać w naczyniu żaroodpornym, skropić je oliwą z oliwek, posypać solą i połową przygotowanych porcji przypraw. Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec je przez 20 minut. 
- Po 20 minutach obsypać ziemniaki drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem i wstawić ponownie do piekarnika. Zapiekać przez 15 minut po czym wyjąć je z piekarnika, kolejny raz skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i posypać pozostałą częścią przypraw. 
- Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 °C i piec ziemniaki przez kolejne 15 minut.






1 komentarz:

  1. Niby tylko ziemniak, a potraktowany cudownie. Muszą być przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń