SAŁATKA Z BANANÓW

Sałatka z bananów może być pełną witamin i minerałów przystawką, jak i samodzielnym posiłkiem. Banany są pełne potasu, pektyn, magnezu, wapnia i tryptofanu, dzięki którym chronią nasz układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapewniają nam dobre samopoczucie i zdrowy, spokojny sen. Jedzenie bananów poprawia naszą pamięć i koncentrację oraz wspomaga regenerację organizmu. Minusem, jaki znajduję w spożywaniu tego owocu, to wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni jeść go z umiarem oraz działanie wychładzające organizm i śluzotwórczość. Polecam spożywać w okresie letnim. 




Potrzebne składniki (2 porcje):

- 2 banany,
- 1 strąk papryczki chili,
- 1 mała cebula,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.




Sposób przygotowania:

- Banany obrać, pokroić w grubsze plastry, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 3 minuty.
- Papryczkę umyć, wyczyścić z pestek i drobno posiekać. 
- Cebulę i szczypiorek posiekać, po czym zmieszać wszystko razem z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. 
- Banany wyjąć z wody i połączyć z papryczką, cebulą i szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz