MUS Z PORÓW

Por jest jarzyną leczniczą i bardzo odżywczą, dlatego mus z porów podaję dość często. Zazwyczaj jest dodatkiem do ryb lub do blanszowanych warzyw. W okresie jesienno zimowym wskazane jest spożywanie go w większej ilości niż w pozostałych porach roku. Proponowany mus z porów jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie ma możliwości aby zepsuć jego smak.
Por jest zasadotwórczy, lekkostrawny i odtruwający organizm. Wspiera leczenie reumatyzmu, artretyzmu, otyłości, wrzodów, niestrawności, zaparć oraz dolegliwości dróg moczowych. Poza tym mamy przyjemność z "panem afrodyzjakiem", który pozytywnie wpływa na mężczyzn. Jest bogatym źródłem witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Obniża poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, dba o naszą odporność.


Potrzebne składniki (4 porcje):

- 4 pory,
- 200 ml śmietany 30 % lub mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pieprz, 
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.




Sposób przygotowania:

- Pory dokładnie umyć, odciąć zieloną część i pokroić w cienkie krążki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wsypać pokrojone pory. Podsmażać je około 4 minut, po czym zalać wodą (tak aby wszystkie pory były przykryte wodą) i gotować na małym ogniu często mieszając.
- Kiedy pory zmiękną, a woda się wygotuje, zalewamy śmietaną, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Blenderujemy.

Do podania z rybami, blanszowanymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz