MARCHEWKA KARMELIZOWANA CUKREM TRZCINOWYM

Marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, jest naturalnym uzdrawiaczem. Zawiera ona w sobie witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP oraz szereg mikro- i makroelementów, w tym żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, miedź i fosfor. Zawiera również karotenoidy, które skutecznie pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i ze stanami zapalnymi w organizmie. Spożywanie marchewki korzystnie wpływa na cerę, pozytywnie wpływa na wzrok, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia organizm, chroni przed anemią, poprawia metabolizm i pozytywnie wpływa na żołądek i wątrobę.
Do karmelizowania używam nierafinowanego cukru trzcinowego, ponieważ zawiera nieco więcej składników odżywczych niż cukier biały, z którego podczas produkcji usuwana jest melasa. Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera w sobie między innymi magnez, żelazo, wapń i potas.



Potrzebne składniki:

- około pół kilograma młodych marchewek,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.






Sposób przygotowania: 

- Marchewkę obrać i umyć. Mrożoną marchewkę opłukać zimną wodą i zostawić na durszlaku do czasu, kiedy ocieknie wodą.
- Na rozgrzaną głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek. Kiedy oliwa się mocno rozgrzeje wsypać marchewkę i smażyć ją przez dwie minuty, po czym zalać bulionem warzywnym.
- Marchewkę gotować w bulionie do czasu, kiedy zmięknie, a bulion wyparuje. Kiedy marchewka będzie już dostatecznie miękka, a bulion jeszcze nie wyparuje, należy go odlać. Na patelni powinna zostać marchewka z niewielka jego ilością.
- Całość przysypać cukrem i potrząsając patelnią zmieszać go z marchewką i pozostałym na dnie bulionem. Dodać soku z cytryny. 
- Nie wolno mieszać topiącego się cukru, ponieważ mogą pojawić się twarde grudki. Najlepiej potrząsać patelnią w celu równomiernego przemieszczania się cukru.
- Kiedy cukier będzie już lepkiej konsystencji dodać posiekaną natkę pietruszki, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz