ANANAS W CIEŚCIE Z MĄKI ŻYTNIEJ SMAŻONY NA OLEJU KOKOSOWYM PODAWANY ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

Żyto to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Wspomaga wątrobę, woreczek żółciowy i śledzionę. Zwiększa siłę i odporność, wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowuje naczynia krwionośne, odblokowuje wątrobę. Doskonale sprawdza się w chłodne pory roku. Mąka żytnia nadaje wypiekom bardzo wytrawny charakterystyczny posmak, który pasuje również do placuszków z ananasem.


Potrzebne składniki (8 porcji):

- szklanka mąki żytniej razowej BIO,
- 1 puszka plastrów ananasa w syropie,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 4 łyżki syropu z puszki z ananasem,
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.




Sposób przygotowania:

- Mąkę, jajko, mleko, cukier, szczyptę soli i syrop z puszki z ananasem wymieszać i połączyć ze sobą w jednolitą masę.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego.
- Na rozgrzany olej nałożyć łyżkę ciasta, następnie położyć na nim plaster ananasa zamoczonego wcześniej w cieście i przykryć dodatkowo niewielką ilością ciasta. Smażyć z każdej strony do czasu, kiedy ciasto się zrumieni. 

Do podania z cukrem pudrem i słodką śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz