GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W POMIDOROWYM SOSIE

Jesień to okres, w którym nasz organizm potrzebuje dużo witamin i minerałów. Jako, że powinniśmy sięgać po owoce i warzywa sezonowe, bo tylko w ten sposób dostosowujemy się do naturalnego rytmu i dostarczamy najzdrowszych i najbardziej wartościowych składników odżywczych, to dziś podajemy na stół kapustę, która jesienią powinna się pojawiać na naszym stole pod wieloma postaciami. 
Wiecie już, że jedzeniem można się leczyć, ale nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, że kapusta, to czołówka leczniczego pokarmu. Jedzmy kapustę, bo jest niskokaloryczna, zawiera bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryna), zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, błonnik oraz rutynę. Największe jej skarby, to wapń, magnez, potas i kwas foliowy. Lista właściwości swojskiej kapusty jest imponująca, dlatego apeluję o kapustę na Waszych stołach!


Potrzebne składniki (na 4-6 porcji gołąbków):

-  główka kapusty,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 3 średnie cebule, 
- garść suszonych grzybów,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- sól i pieprz.

Sos:

- 5 średniej wielkości, dojrzałych pomidorów,
- 2  małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania gołąbków:

- Kapustę wydrążyć (usunąć głąb), odciąć twarde części liści, usunąć twarde nerwy i sparzyć wrzątkiem. 
- Grzyby moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować je i odcedzić. Drobno posiekać. Wodę po grzybach nie wylewać.
- Kaszę gryczaną gotować w bulionie warzywnym do miękkości. Zdjąć z palnika i ostudzić.
- Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle.
- Wymieszać kaszę gryczaną, cebulę, grzyby i doprawić wszystko solą i pieprzem.
- Liście kapusty napełnić farszem i zawinąć. 
- Na dno rondla włożyć pół łyżeczki masła i przykryć jego dno liśćmi kapusty, następnie układać na nich uformowane gołąbki. Wszystko zalać wywarem z grzybów i dusić przez około 60 minut.

Sposób przygotowania sosu:

- W rondlu roztopić masło.
- Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Umyte pomidory pokroić i wrzucić do rondla, kiedy cebula i czosnek zmiękną. Chwilę smażyć, po czym dodać sól, pieprz i cukier. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Następnie przetrzeć wszystko przez sito z dużymi oczkami. Podawać polewając nimi gołąbki bezpośrednio na talerzu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz