MAKRON KUKURYDZIANY Z POMIDOROWO CZOSNKOWYM SOSEM

Dzisiejsza potrawa jest szybka, łatwa w wykonaniu i co najważniejsze jest wolna od glutenu. Użyty przeze mnie makaron, to kukurydza i wodaNie zawiera pszenicy, glutenu, jajek, mleka, soi ani żadnych genetycznie modyfikowanych surowców. Dlaczego makaron kukurydziany lepszy jest od zwykłego? Makaron kukurydziany utrzymuje jelito cienkie w prawidłowym stanie, jest łatwo trawiony, nie zalega w jelitach, dzięki czemu składniki mineralne (min. potas, magnez) oraz witaminy (min. B, E, A) są lepiej wchłaniane. Ten makaron ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera cholesterolu. Makarony kukurydziane dostępne są prawie we wszystkich sieciówkach, więc nie bójcie się po niego sięgnąć.

Czosnek! W tej potrawie dominuje czosnek, dlatego, że go lubimy i dlatego, że przed nami pora słoty i deszczu. Czosnek pozwoli nam na unikanie przeziębień i grypy. Jest bardzo dobrym antyoksydantem, który posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działa jak antybiotyk.


*W wersji dla dzieci rezygnujemy z sera i ostrej papryki, ograniczamy cukier, sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (4 porcje):

-  makaron kukurydziany spaghetti,
- puszka całych pomidorów,
- szklanka sosu pomidorowego (passata),
- 1 średnia cebula, 
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo starty ulubiony ser (najlepszy będzie parmezan, ale można podać z innym serem o zdecydowanym smaku),
- bazylia,
- oregano,
- pół łyżeczki słodkiej papryki, 
- szczypta ostrej papryki,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

- Na dnie garnka rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę. Wszystko posypać słodką papryką, podsmażając chwilę, pozwolić żeby wydobył się smak i aromat przyprawy.
- Dodać pomidory z puszki i przesmażyć wszystko razem. Następnie wlać szklankę sosu pomidorowego, przyprawić wszystko bazylią, oregano, szczyptą ostrej papryki, solą, pieprzem i cukrem po czym doprowadzić do zagotowania sosu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o osoleniu wody oraz dolaniu do wody łyżki oleju, który zapobiega sklejaniu się makaronu.
- Gotowy makaron odcedzić, wyłożyć na talerz, posypać serem, polać sosem i jeszcze raz posypać serem. Dzięki tej kolejności, makaron oblepi się smacznym serem, a i sos nie pozostanie bez jego smaku.  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz