BEZGLUTENOWE BABECZKI Z RABARBAREM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Dziś kolejna odrobina słodkości. Pyszne bezglutenowe babeczki z rabarbarem.
Sezon na rabarbar trwa więc zachęcam do eksperymentowania z tym cudownym warzywem. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, natomiast po upieczeniu, ugotowaniu ma właściwości antyrakowe, antyalergiczne, wspomaga układ krążenia.


 

Potrzebne składniki:

- 125 g masła,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 4 łyżki syropu z daktyli,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego i bez fosforanów,
- pół szklanki mleka roślinnego,
- 2 łodygi rabarbaru,
- płatki migdałowe.





Sposób przygotowania:

- Miękkie masło utrzeć z syropem z daktyli (ucierać około 5 minut).
- Ucierając dodawać jajka, mleko, mąkę ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Rabarbar obrać, pokroić w kostkę.
- Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do połowy wysokości papilotek nałożyć ciasta.
- Do ciasta włożyć kostki rabarbaru (ok. 5 kostek na babeczkę) i posypać płatkami migdałowymi.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 25-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz