SEZONOWE GOFRY Z TRUSKAWKAMI

Zapraszam na  zdrowszą wersję gofrów z mąką żytnią i olejem kokosowym! Gofry wychodzą rewelacyjne, chrupiące,a z dodatkiem świeżych truskawek rewelacyjnie wpłyną na nasz organizm.

Czy wiecie że...

--- > Truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody?
--- > Czy wiecie, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut?
---> W truskawkach znajdziemy witaminę PP, wapń i fosfor (wzmacniają kości i zęby), żelazo?
Te niezwykłe owoce poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita. Posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające.
Są moczopędne, dlatego polecane są osobom, które cierpią na schorzenia wątroby i nerek.
Obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Korzystnie wpływają na nasze włosy i cerę (polecam maseczkę ze zgniecionych truskawek). Truskawki mają niski indeks glikemiczny (40), dlatego osoby cierpiące na cukrzycę mogą w umiarkowanych ilościach delektować się tymi cudownymi owocami. 


Potrzebne składniki:

- 300 g mąki żytniej, najlepiej bio,
- 300 g wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
- szczypta soli bez substancji przeciwzbrylającej,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 30 g oleju kokosowego.







Sposób przygotowania:

- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę.
- Pozostałe składniki dodać do jajek z cukrem i zmiksować.
- Rozgrzać gofrownicę i piec na rumiano przez 2-3 minuty. Studzić na kratce.
- Podawać z ulubionymi owocami i cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz