BEZGLUTENOWE, BEZLAKTOZOWE I BEZCUKROWE PLACKI Z OWOCAMI, A SMACZNE!

Przepis z bezglutenowymi plackami z owoców doprowadziłam do perfekcji, kiedy potrzebowałam przepisu dla syna, którego podejrzewałam o nietolerancję glutenu (miał wysypkę na przedramieniu). Prawie popadłam w masowy obłęd, bo gdzie się nie obejrzałam, każdy o wszystkie swoje dolegliwości podejrzewał gluten. Problemy z trawieniem, wysypki, bóle brzucha, głowy i masa innych przykrości. W efekcie, odstawiłam na jakiś czas gluten całej rodzinie. Co się okazało? Pierwszy wniosek ➱ żywność bezglutenowa, to niezły biznes. Drugi ➱ że nie mam żadnego medycznego uzasadnienia, że powinnam odstawiać nam gluten, bo ani nie jesteśmy uczuleni na pszenicę, ani nie chorujemy na celiakę. Uczulenie, które pojawiało się u syna było zwykłymi potówkami. To mnie ucieszyło. Zmartwiły mnie jednak wiadomości do których się dokopałam. Badania wskazują, że faktycznie "nietolerancja glutenu" jest problemem rosnącym na świecie. Objawia się mdłościami, biegunką, wysypką, a nawet depresją oraz zwiększa ryzyko zachorowań na choroby tarczycy i nowotwory. Naukowcy sugerują, że przyczyną rosnącego problemu jest Roundup (środek owadobójczy) i jego aktywny składnik Glifosat. Chemizacja w rolnictwie 😢 Rolnicy stosują ten środek w okresie wzrostu zboża, przed zbiorem, a na koniec traktuje się tym samym środkiem miejsca służące do przechowywania zbóż. Smacznego!!!
Reasumując ➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱➱
➱Zanim postawimy diagnozę "nie toleruję glutenu", zbadajmy się u profesjonalisty. Nigdy nie stawiajmy sobie samodzielnie diagnozy, nie konsultując jej ze specjalistą. Nie eliminujmy z diety składnika, którego nie jesteśmy pewni, że nam szkodzi, bo każda dieta eliminacyjna w większości przypadków jest niekorzystna dla zdrowia, ponieważ nie będzie dostarczała organizmowi potrzebnych minerałów i witamin. Co więcej, osoby ze zdiagnozowaną celiaką lub nietolerancją powinny korzystać z usług doświadczonego dietetyka, który ułoży dietę w taki sposób, żeby leczyła chorobę i uzupełniała niedobory.
➪ Starajmy się wybierać produkty ze sprawdzonego źródła, certyfikowane produkty ekologiczne. Wybierajmy portfelem producentów, którzy nie stosują glifosatu. Nasze wybory kształtują rynek!
➪ Otwórzmy się na inne produkty, np. na mąkę razową, żytnią, orkiszową, migdałową, czy ryżową. Urozmaicajmy dietę produktami, które dostarczą nam różnych składników o o prozdrowotnym oddziaływaniu. 
➪ Zacznijmy wypiekać swoje pieczywo.
➪ Przy czym zachowajmy zdrowy rozsądek i nie popadajmy w skrajności!

Kto ma ochotę na bezglutenowe placki z owocami? 


Potrzebne składniki:

-150 g mąki migdałowej, ryżowej lub gryczanej,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mleka migdałowego lub ryżowego,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sezonowe owoce: nektarynka, brzoskwinia lub słodkie jabłko,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła klarowanego* lub oleju kokosowego.

* W wersji bez laktozy proszę użyć oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

- W misce roztrzepać jajka i rozgnieść widelcem banany. Dodać mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i szczyptą soli. Dodać 2 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego.
- Przygotować sezonowe owoce, krojąc je w piórka.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego i nakładać ciasto (najlepiej małe porcje, np. 1 łyżkę), dodać pokrojone w cienkie piórka owoce i smażyć z każdej strony do czasu, kiedy placki urosną i zrumienią się.


Z pozdrowieniami,
Mona.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz