MARCEPANOWO MALINOWA OWSIANKA

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne i pełne wartości odżywczych śniadanie, które smakuje zarówno młodszym jak i starszym podniebieniom, proponuję niebanalną owsiankę. Owsiankę przygotowaną wyłącznie z roślinnych składników, której bazą są płatki owsiane i migdały. Migdały w płatkach i w mleku migdałowym. Taka owsianka jest pełna wartości odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Mamy porcję magnezu, żelaza, selenu, wapnia, potasu oraz dużą porcję witaminy A, E, B2, B6 oraz kwasu foliowego. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi, spożywając  migdały wspieramy układ odpornościowy, zapobiegamy chorobom serca i cukrzycy. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone.
Uwaga dla mam! Kobietom w ciąży, zmagającym się z mdłościami i zgagą w dolegliwościach pomoże spożywanie migdałów, ponieważ zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia. Kobietom karmiącym piersią, te same orzechy, zwane "królem orzechów" będą uzupełniały niedobory wapnia.


Potrzebne składniki (2 porcje):

- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka migdałowego,
- pół szklanki płatków migdałowych,
- 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie),
- 2 łyżki syropu/soku z malin,
- 250 g malin,
- garść suszonej żurawiny.






Sposób przygotowania:

- Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem migdałowym i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać wodę różaną i co jakiś czas mieszając gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż płatki zgęstnieją. 
-  Płatki zdjąć z ognia, dodać syrop z malin, żurawinę, połowę porcji płatków migdałowych i wymieszać. Posypać resztą płatków migdałowych, dodać maliny. Jeść na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz