KREWETKI W POMARAŃCZACH NA MAKARONIE RYŻOWYM Z TAPIOKĄ I NUTĄ ZIELONEJ HERBATY

Zdrowa propozycja lekkiego obiadu lub kolacji dla zabieganych. Przygotowuje się go niezwykle szybko. Danie przygotowane jest z makaronu ryżowego, bezglutenowego i lekkostrawnego. Z makaronu, który często nazywany jest makaronem długiego życia. Właściwości prozdrowotne tego makaronu są bardzo często niedoceniane, a przecież spożywając go nie musimy obawiać się o obecność tłuszczu, czy cholesterolu. Zawiera w sobie dużo witamin, białka i soli mineralnych. Stanowi źródło witaminy B, magnezu, selenu i manganu. W połączeniu z krewetkami i pomarańczami, danie nadaje się idealnie na randkę :) Afrodyzjak na talerzu z makaronem ryżowym i pomarańczami, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej! :)


Potrzebne składniki (4 porcje):

- opakowanie makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą (lub inny ryżowy),
- 250 g krewetek tygrysich,
- 2 pomarańcze,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ulubionego miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- świeżo zmielona papryczka chilli (młynek)
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.




Sposób przygotowania:

- Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Jeżeli nie mamy gotowego makaronu z nutą zielonej herbaty, to zwykły makaron ryżowy należy zalać gorącą zieloną herbatą. Osiągniemy podobny efekt.
Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone są  zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem. Ogonki krewetek pozostawić. 
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić na niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć chwilę. Nie rumienić.
Oczyszczone i osuszone krewetki smażyć minutę z każdej strony na patelni razem z czosnkiem. Wycisnąć sok z 1 i 1/2 pomarańczy. Dodać miód, sól i świeżo zmielone chili. Sos odparować.
- Podawać na ciepło z plastrami z 1/2 pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz