ZUPA Z BIAŁEJ FASOLI Z ZACIERKAMI Z ORKISZU

Dzisiaj lejemy na talerz zupę z białej fasoli z zacierkami z orkiszu. Wszystkie zupy, które przygotowuję są zupami "fit", bez  wywaru mięsnego, bez sztucznych polepszaczy smaku, ale nadal są pełnowartościowymi  i sycącymi potrawami, które spokojnie wystarczą na jednodaniowy obiad. W zupie przemycamy białą fasolę bogatą w potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, fluor, fosfor oraz witaminy z grupy B oraz witaminę C. Fasola pomaga obniżać cholesterol oraz regulować poziom cukru we krwi. Osoby, które spożywają dużo fasoli są mniej podatne na wiele schorzeń, w tym nowotwory (fasola zawiera w sobie inhibitory proteazy, które hamują rozwój komórek nowotworowych). Fasola zawiera dużą ilość substancji włóknistych i powoduje wzmożone wytwarzanie gazów jelitowych, dlatego nie powinny fasoli jeść kobiety karmiące i w ciąży, małe dzieci oraz osoby cierpiące na zaparcia. 

Potrzebne składniki:

- 400 g białej drobnej fasoli (wcześniej ugotowanej lub w puszce),
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1/4 małego selera,
- por (biała część),
- 1 liść laurowy,
- 2 angielskie ziela,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2 litry wody,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej,
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin.

Zacierki:

- 1 jajko od szczęśliwej kurki,
- 4 łyżki mąki orkiszowej.
- szczypta soli bez substancji przeciwzbrylającej.

Sposób przygotowania: 

- Marchewkę, pietruszkę, seler, opłukać i włożyć do garnka. Dodać pora pokrojonego w krążki. Zalać wodą i zagotować. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut, po czym dodać ziemniaki obrane i pokrojone w większe kawałki i gotować do miękkości ziemniaków.
- Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć, ostudzić i zetrzeć na tarce bezpośrednio do zupy.
- Cebulę drobno posiekać i zrumienić na patelni i dodać do zupy.
- Dodać ugotowaną wcześniej fasolę lub fasolę z puszki.
- Przygotować zacierki. Zmieszać mąkę, szczyptę soli i jajko, wyrobić rozcierając w palcach składniki. Formułować zacierki palcami lub skrobać nożem z deski do krojenia i dodawać prosto do gotującej się zupy.
- Doprawić solą i pieprzem. 
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.



1 komentarz:

  1. Fajny przepis, na pewno skorzystam.
    Ja wszystkie zupy gotuje na wywarze z warzyw.Siekam,trę w zależności...Podduszem na oliwie i dalej już wiesz...Woda i cała reszta.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń