JAJECZNICA Z KALAFIOREM I NASIONAMI CHIA

Jajecznicę potrafi zrobić każdy, ale czy próbowaliście przygotować ją z kalafiorem? Jeżeli został Ci kalafior z obiadu lub kolacji i zastanawiasz się, co z niego przyrządzić, spróbuj zjeść go na śniadanie w jajecznicy. Sam kalafior zawiera dużo roślinnych składników, które chronią nas przed rakiem i odmładzają, dlatego dobrze jest przemycać go w różnych potrawach, między innymi takich jak ta, prosta i szybka w wykonaniu.


*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Rezygnujemy również z nasion chia. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (2 porcje):

- pół małego ugotowanego kalafiora,
- 3 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1 szalotka,
- łyżka masła klarowanego,
- nasiona chia,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

- Na maśle zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i przesmażać przez około 3 minuty. Wbić jajka, posolić, popieprzyć i połączyć wszystko razem. Przed podaniem przysypać nasionami chia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz