OWOCE MORZA W BIAŁYM SOSIE PODAWANE NA MAKARONIE POMIDOROWO-SZPINAKOWYM.

Kiedy w tygodniu brakuje nam czasu na przygotowywanie potraw szukamy przepisów na dania na szybko. Przepis na takie danie podaję poniżej. Wielbiciele owoców morza powinni być zadowoleni, kiedy połączą morskie smaki z delikatnym serkiem mascarpone, które jest dobrym źródłem wapnia, tłuszczu i energii. Owoce morza są dla nas idealnym źródłem składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczą nam również wysokowartościowego białka oraz witaminy z grupy B. Życzę szybkiego smacznego!





Potrzebne składniki:

- mieszanka owoców morza (500g),
- makaron pomidorowo-szpinakowy,
- 2 ząbki czosnku,
- dwie szalotki,
- serek mascarpone,
- sok z połowy cytryny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- pieprz cytrynowy.




Sposób przygotowania:

- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobno posiekany czosnek, cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Dorzucić mieszankę owoców morza, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem przez około 8 minut. Skropić całość sokiem z połowy cytryny, dodać serka mascarpone i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i podawać go z przygotowanym sosem.




1 komentarz:

  1. Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad. Uwielbiam owoce morza :)

    OdpowiedzUsuń