SEZAMOWA UCZTA, CZYLI KREWETKI W SOSIE MIODOWO SEZAMOWYM, RYŻ Z PRAŻONYM SEZAMEM PODAWANY Z SAŁATKĄ Z RUKOLI I OWOCEM GRANATU

Sezamowa uczta powstała w chwili, kiedy zdecydowałam o wsparciu leczenia kontuzji kolana naturalnymi sposobami, poprzez wprowadzanie do diety produktów, które mi to umożliwią. Padło na sezam, bowiem spożywanie ziarna sezamu pomaga w leczeniu uszkodzonej chrząstki, kości, kręgosłupa, a nawet i zębów. Sezam wspiera osoby cierpiące na osteoporozę, ponieważ zawiera w sobie wysoką zawartość wapnia, magnezu i fosforu. Ziarna te polecane są sportowcom, osobom uczącym się oraz narażonym na ciężką pracę. Zawierają witaminy z grupy B, które w połączeniu z magnezem i fosforem wspomogą nasze nerwy. W okresie zimowym wspomoże naszą odporność. Poza tym sezam genialnie smakuje.



Potrzebne składniki (2 porcje):

- 200 g krewetek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati,
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pół cytryny,
- rukola,
- owoc granatu.




Sposób przygotowania:

Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone są zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem. Ogonki krewetek pozostawić.
- W osobnym naczyniu przygotować sos mieszają ze sobą składniki: 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Uprażyć na patelni biały sezam (smażyć go na dużym ogniu około pół minuty). Odstawić.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek extra virgin i wrzucić osuszone krewetki. Smażyć około dwóch minut z każdej strony. Wycisnąć przez praskę ząbek czosnku i wymieszać go ze smażącymi się krewetkami. Dodać wcześniej przygotowany sos i połączyć z krewetkami. Na sam koniec smażenia dodać biały sezam i połowę posiekanego szczypiorku.
- W między czasie ugotować na sypko ryż i przesmażyć go na patelni rozgrzanej z łyżką oliwy z oliwek. Do ryżu dodać cały pęczek posiekanego szczypiorku, uprażony biały sezam oraz płaską łyżkę czarnego sezamu. Dobrze wymieszać.
- W misce wymieszać liście rukoli, połowę szczypiorku, dodać pestki granatu, skropić wszystko oliwą z oliwek i posolić odrobinę do smaku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz