CHRUPIĄCE RAZOWE TOSTY Z GUACAMOLE Z AWOKADO

Nie mogę pominąć jednej z najzdrowszych propozycji na śniadanie, dlatego dziś zachęcam wszystkich do jedzenia razowych tostów posmarowanych guacamole z awokado. Zawsze zachęcam i nigdy nie przestanę zachęcać do posiłków przyrządzonych na bazie genialnego awokado. Powtarzać będę, aż zapamiętacie, że owoce awokado nie są genetycznie modyfikowane i naprawdę trudno wykryć w nich jakąkolwiek ilość pestycydów. Kwas oleinowy, który występuje w avocado w bardzo dużej ilości, ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu oraz przeciwdziała nowotworom. Reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie. Działa przeciwzapalnie. Owoc ten jest mistrzem antyoksydantów, ma w sobie likopen, potas, luteinę, witaminy z grupy B , witaminy A, C, E, K. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, biologiczne błony komórek są chronione, przez co zapobiegają utracie wody - stąd upatruje się działania nawilżającego dla skóry. Ponadto pobudza produkcję kolagenu, nadającego skórze promienny wygląd i zapobiegający zmarszczkom.


Potrzebne składniki (4 porcje):

- 2 dojrzałe awokado,
- 2 małe ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- ulubione pieczywo razowe,
- sól i pieprz do smaku.






Sposób przygotowania:

- Awokado obrać, usunąć pestkę i przełożyć do miseczki. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać sok z cytryny oraz pół łyżki oliwy z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku. Zmiksować blenderem ze sobą wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć z dwóch stron razowe pieczywo. Zdjąć je z patelni, kiedy będzie chrupiące i rozsmarować po pieczywie przygotowane przez nas guacamole .


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz