ŁÓDECZKI Z AVOCADO I JAJKA

Łódeczki z avocado i z jajkiem, to potężna dawka zdrowych wartości odżywczych. 

Dlaczego powinniśmy pokochać avocado? Przede wszystkim dlatego, że te owoce nie są genetycznie modyfikowane i naprawdę trudno wykryć w nich jakąkolwiek ilość pestycydów. Chociaż jest kaloryczne, to jest pełne wartości odżywczych. Kwas oleinowy, który występuje w avocado w bardzo dużej ilości, ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu oraz przeciwdziała nowotworom. Reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie. Działa przeciwzapalnie. Owoc ten jest mistrzem antyoksydantów, ma w sobie likopen, potas, luteinę, witaminy z grupy B , witaminy A, C, E, K. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, biologiczne błony komórek są chronione, przez co zapobiegają utracie wody - stąd upatruje się działania nawilżającego dla skóry. Ponadto pobudza produkcję kolagenu, nadającego skórze promienny wygląd i zapobiegający zmarszczkom. Ten super owoc działa również odstresowująco (zawiera żelazo i miedź). Nie ma co zwlekać! Avocado należy na stałe wprowadzić do diety! 
Dzisiaj chcę zaproponować Wam inną wersję avocado. Najczęściej jajka faszeruje się tym owocem, a co powiecie na odwrotną wersję ?


*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.

Potrzebne składniki:
- avocado,
- 2 jajka,
- szczypiorek,
- pieprz,
- sól.

Sposób przygotowania:

- Avocado nacinamy dookoła, zatrzymując nóż na jego dużej pestce. Staramy się delikatnie pokręcić naciętymi połówkami w przeciwne strony. W ten sposób avocado powinno nam się ładnie podzielić na dwie części. Trzonkiem noża stukamy w pestkę, która po uderzeniu w nią sama odłącza się od owocu.
- Spód każdej części avocado odrobinę odcinamy w taki sposób, by mogły stać na patelni, którą podlewamy odrobiną wody.
- W dziurę po pestce wbijamy jajko. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 2 minut.
- Podajemy je z solą, z pieprzem i szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz