KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Kapusta czerwona zasmażana z dodatkiem suszonych owoców takich jak rodzynki, morele czy śliwki idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Smakuje rewelacyjnie a jej cudowny aromat unosi się podczas gotowania po całym mieszkaniu.

Kapusta czerwona bogata jest w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, a także wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza organizm z toksyn.

Potrzebne składniki:

- 1 kapusta czerwona (około 1 kg),
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka syropu z daktyli,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- suszone owoce: rodzynki, śliwki, morele,
- sok z 1 cytryny,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej,
- pieprz.



Sposób przygotowania:

- Kapustę obrać i drobno poszatkować.
- Do garnka wrzucić kapustę. Dolać wodę, sól, syrop z daktyli i gotować do miękkości (około 35 minut). 
- Suszone owoce pokroić. Dodać do kapusty z sokiem z cytryny i octem jabłkowym. 
- Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz