KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Kapusta czerwona zasmażana z dodatkiem suszonych owoców takich jak rodzynki, morele czy śliwki idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Smakuje rewelacyjnie a jej cudowny aromat unosi się podczas gotowania po całym mieszkaniu.

Kapusta czerwona bogata jest w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, a także wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza organizm z toksyn.

Potrzebne składniki:

- 1 kapusta czerwona (około 1 kg),
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- suszone owoce: rodzynki, śliwki, morele,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.



Sposób przygotowania:

- Kapustę obrać i drobno poszatkować.
- Do garnka wrzucić kapustę. Dolać wodę, sól, cukier i gotować do miękkości (około 35 minut). 
- Suszone owoce pokroić. Sok z cytryny wycisnąć. Dodać do kapusty z octem jabłkowym.
- Na patelni podsmażyć mąkę z masłem. Zrobić zasmażkę i dodać do kapusty.
- W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz