JESIENNE CURRY Z KALAFIORA I CIECIERZYCY

Szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe danie, pełne wartości odżywczych. Kolejne danie rozgrzewające, tym razem z kalafiorem, który powinien stać się stałym elementem naszej diety. Dlaczego? Kalafior zawiera w sobie sulforafan, który zabija komórki rakowe, a w połączeniu z kurkumą, która jest składnikiem tego dania wspomaga leczenie nowotworów (min. prostaty). Sulforafran pomaga również w regulowaniu ciśnienia. Kalafior ma w sobie składniki, które działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę mózgu, oczyszczają organizmu z toksyn oraz obfituje w przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem środowiska.

Potrzebne składniki (6 porcji):

- 1 kalafior,
- 2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej wcześniej lub z puszki),
- 2 cebule,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki z pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka: curry, kurkumy, cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie: sok z limonki, świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

- W garnku przygotować cieciorkę. Suchą, odmoczoną wcześniej ugotować do miękkości.
- Różyczki kalafiora umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Wsypać wszystkie przyprawy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, cukier i chwilę wszystko razem przesmażać, aby wydobyć aromat z przypraw. 
- Dodać passatę pomidorową, kalafiora oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę i całość zagotować. Dusić do czasu kiedy kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Skropić sokiem z limonki. Podawać ze świeżo posiekana natką pietruszki lub kolendrą.

1 komentarz: