SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW, TRUSKAWEK, KOMOSY RYŻOWEJ Z DODATKIEM MIĘTY

Dzisiaj napełniamy talerz samymi zdrowymi składnikami, bo co może być lepszego od sezonowych produktów? Sezon truskawkowy został otwarty, sezon szparagowy trwa, dlatego łączymy te dwa produkty i dodajemy złoto Inków, czyli komosę ryżową. Komosa ryżowa, to alternatywa dla amarantusa, która charakteryzuje się wysoką zawartością fosforu, magnezu, cynku, żelaza, potasu, kwasu foliowego, witaminy B1 i B2, jest również źródłem białka i błonnika. Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają obniżyć cholesterol, zapobiegają chorobom krążenia oraz miażdżycy. Reasumując, dziś na talerzu mamy prawdziwą żywność funkcjonalną.



Potrzebne składniki:

- mix sałat z rukolą (endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio, cykoria zuckerhut, rukola),
- pęczek zielonych szparagów,
- 200 g truskawek, 
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 mała łyżeczka suszonej mięty,
- pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej,
- świeżo zmielony czarny pieprz.





Sposób przygotowania:

- Szparagi ugotować. Najpierw opłukać je pod zimną wodą, zdrewniałe końcówki odłamać lub odciąć. Jeżeli szparagi są młode i małe, nie należy ich już dodatkowo obierać. W przypadku, kiedy mamy duże szparagi, należy obrać je przy samych końcach. Następnie, szparagi związać w pęczek i ugotować na stojąco w garnku, w taki sposób by główki wystawały ponad wodę - same dojdą pod wpływem pary podczas gotowania grubszych ich części. Zielone szparagi równie łatwo w całości ugotować na parze. Jeżeli macie taką możliwość, polecam ten sposób. Szparagi powinny być jędrne, nie rozgotowane. 
- Gotowe szparagi, przestudzić i pokroić w niewielkie kawałki.
- Ziarno komosy przepłukać i gotować w wodzie przez około 20-30 minut w stosunku 1:1,5 z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn. Przestudzić.
- Truskawki umyć i pokroić na pół.
- W osobnej miseczce przygotować sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu.
- W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać i podawać jako dodatek do głównego dania lub jako lekką, pełnowartościową przekąskę - zapewniając urozmaiconą dietę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz