PIEROGI Z CZARNYMI JAGODAMI

Lipiec to miesiąc leśnych jagód. Niestety szybko znikają, więc należy się spieszyć, by się nimi najeść. W lesie, w sklepach i na straganach pojawiły się jagody, więc należy wykorzystać sezon i zacząć wyczarowywać z nich pyszności. Zwróćcie uwagę na fakt, że jagody są smacznym lekarstwem, którego prozdrowotne właściwości znane są od zarania dziejów. Jagody leczą oczy, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom złego cholesterol, wykazują działanie przeciwrakowe, przeciwanemiczne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz działają zbawiennie na nasze naczynia krwionośne, które uelastyczniają i zapobiegają powstaniom żylaków. Jagody działają uspokajająco.

Jagody rozebrane na czynniki pierwsze: witaminy A, C, E, B1, B2, PP, D, kwas foliowy,minerały (cynk, mangan, miedź,  selen, wapno,  żelazo), błonnik, wakcyaninę (glikozyd z kwasem benzoesowym), glkokininy, fitoestrogeny, flawonoidy: antocyjany, karotenoidy,  pektyny, garbniki, inozytol, cukry, kwasy organiczne (m.in. bursztynowy, cytrynowy, chinowy,  jabłkowy, mlekowy,szczawiowy).


*W wersji dla dzieci ograniczamy cukier. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.




Potrzebne składniki:

Farsz:
- 200 g świeżych jagód,
- 4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego.

Ciasto:
- dwie szklanki mąki,
- 2/3 szklanki letniej wody.



Sposób przygotowania:

- Jagody delikatnie opłukać i osuszyć. Do osuszania najlepiej wykorzystać ręczniki papierowe. Wystarczy wysypać na nie umyte owoce i delikatnie przykładać ręcznikiem z wierzchu. 
- Umyte i osuszone owoce wymieszać z cukrem.
- W między czasie zająć się przygotowaniem ciasta. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać wody wyrabiając ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (około 10 minut). Po wyrobieniu ciasto odstawiam na kilka minut pod przykryciem ze ściereczki.

- Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. 
- Przygotowane pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wcześniej wody i gotować do miękkości (około 5 minut). 
- Podawać je prosto z wody, ze śmietaną lub cukrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz